NFC Teknolojisi Hakkında Soru Cevap Serisi -1-

NFC Teknolojisi Hakkında Soru Cevap Serisi -1-

NFC Teknolojisi Hakkında Soru Cevap Serisi -1- 2501 1313 Efruz ÖZHÜSREV

NFC nedir?

NFC, İngilizce Near Field Communication kısaltması olup yakın alan iletişimi anlamındadır. NFC iki cihaz arasında kısa mesafede kablosuz veri aktarımı sağlayan bir teknolojidir. NFC, bir çip içeren bir kartvizit gibi bir cihazı, başka bir çip içeren telefon gibi başka bir cihaza yaklaştırdığınızda çalışır. Böylelikle internete gerek kalmadan hızlı ve kolay bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. NFC, temasız ödemelerden anahtarsız girişlere kadar pek çok uygulamada kullanılabilir.

NFC ile RFID arasında fark var mı?

Bu konu biraz tanımlar ve onların nasıl kullanıldığı ile ilgili. NFC de aslında bir RFID teknolojisi denebilir. Ancak genel geçer RFID teknolojisi artık daha uzun mesafeli tanımlama teknolojileri için kullanılıyor. HF RFID sistemleri 50 santimetreye kadar, UHF ise tipine göre 10 metre ile 100 metreye kadar tanımlama yapabilirken NFC olarak tanımlanan sistemler 1-2 santimetreleri genelde aşamamaktadır.

Okunabilen verinin hacmi söz konusu olduğunda RFID teknolojisi NFC’ye ciddi fark atabilir. RFID ile aynı anda yüzlerce etiket okunabilirken, NFC ile aynı anda bir etiketin okunması ve bunun da kısa mesafeden olması hedeflenmiştir. Düşünsenize cebinizdeki kredi kartlarının 5-6 metrelerden okunabilir olması başımıza neler açardı?

RFID daha çok “tanımlama” için kullanılan bir teknolojidir. Varlık tanımlama, envanter sayımı, vb. NFC ise daha çok temassız ödeme sistemleri, satış sonrası ürün deneyimlerinin yönetilmesi, veri paylaşımı gibi projeler için uygundur.

Belki teknik bir detay olacak ama iki teknoloji arasında bence en etkileyici fark ise RFID’nin tek yönlü bir iletişim yeteneğine, NFC’nin ise mimariye göre çift yönlü iletişim yeteneğine sahip olmasıdır. Peki ne demek bu? RFID etiketleri sadece etiket olarak görev yaparlar ve RFID okuyucuların yaydığı RF sinyalleriyle yüklenip, üzerlerindeki çipin ID’sini tek yönlü olarak bu enerji ile yayınlarlar. Evet, NFC’nin de bu tip bir kullanım şekli vardır. Örneğin cep telefonu ile kartvizitinizi okutmak gibi. Ancak NFC’de ikinci bir çalışma şekli daha var. Buna çift yönlü iletişim denmektedir ve her iki NFC cihazının çift yönlü olarak birbiri ile etkileşimini sağlar. Örnek vermek gerekirse NFC’li iki cep telefonunun kendi aralarında dosya transferi yapabiliyor olması…

Son söz ise, RFID dünyası güvenlik konusunda pek çok argüman paylaşmaktadır ama NFC her zaman bana daha güvenli bir teknoloji olarak gelmiştir. Zaten bu nedendendir ki, RFID’nin şu anda dünyada en yaygın kullanılan protokolü olan Class 1 Gen2 (ve v2) ile hiç bir kredi kartı üretilmemiştir.

NFC etiketi ile kartı arasında fark var mıdır?

Direkt cevap; hayır. Her ikisinin de içinde kullanılan çip NFC çipidir. Kiminin kart, kiminin etiket demesinin sebebi daha çok söz konusu “şey”in form faktörü ve kullanım amacı ile ilgilidir. Satılan her ürünün üzerine NFC etiketi yapıştırılır doğru ama aynı NFC çipi ile donatılmış NFC kartlarla da, bir şirkette çalışanlar personel geçiş sistemlerini kullanabilirler.

NFC ile projeler geliştirmek istiyorum ancak hangisini tercih edeceğimi bilmiyorum. Ne yapmalıyım?

Burada bu konularda dirsek çürütmüş biri varken bunlar için zamanını çok harcamayın lütfen. En hızlı şekilde şu cevapla başlayalım. NFC projelerinin çoğu cep telefonları ile etkileşim kapsamında geliştiriliyor. Eğer sizin de projenizde akıllı telefonlarla ilgili bir uygulamanız olacaksa tavsiyem NTAG çipli bir NFC etiketi kullanmanızdır. Çünkü günümüz NTAG serisi NFC sistemleri neredeyse tüm akıllı telefonlarla uyumludur.

Tabii detaya girmek gerekirse önce NFC çip tiplerini konuşmamız gerekiyor. 5 çeşit tip sayabiliriz. Çok kabaca geçelim;

NFC Type 1 (ISO 14443-A) 96 baytlık bir hafızası vardır. 106 kbps hızında iletişim kurar. Veri çarpışması algoritmaları yoktur. Read/write ya da read only modları vardır. Düşük fiyatlıdır. Artık pek yaygın değildir.

NFC Type 2 (ISO 14443-A) 48 ya da 144 baytlık hafızaya sahiptir. 106 kbps hızında iletişim kurar. Veri çarpışması algoritmaları vardır. Read/write ya da read only modları vardır. En bilinen üretimler NXP Mifare Ultralight’tır. Düşük fiyatlıdır.

NFC Type 3 (ISO 18092) 1, 4 ve 9 kilobaytlık hafızaya sahiptir. 212 ya da 424 kbps hızında iletişim kurar. Veri çarpışması algoritmaları vardır. Read/write ya da read only modları vardır. En bilinen üretimler Sony Felica’dır. Aslında Type 1 ve 2’ye göre hız ve kapasite olarak daha yüksek performanslıdır ama çok yaygın değildir. Örneğin bunca yıl ben hiç bu çiplerle çalışmaya nail olamadım. En pahalı çip bu tipte üretilmektedir.

NFC Type 4 (ISO 14443-A) 4 ya da 32 kilobaytlık hafızaya sahiptir. 106, 212 ve 424 kbps hızında iletişim kurar.

Veri çarpışması algoritmaları vardır. Dikkat çeken özelliği güvenlik yetenekleridir. Read/write ya da read only modları vardır. En bilinen üretimler NXP DesFire’dır. En pahalı ikinci çip bu tipte üretilmektedir.

NFC Type 5 (ISO 14443-A) 192, 768 ya da 3584 baytlık hafızaya sahiptir. 106 kbps hızında iletişim kurar. Veri çarpışması algoritmaları vardır. Read/write ya da read only modları vardır. En bilinen üretimler NXP MiFare Classic’dir. Düşük fiyatlıdır.

Şimdilik bu kadar yeterli sanıyorum. Yakın zamanda ikinci bölümde buluşalım. NTAG2xx, Mifare, SLIX, EM4425x, ST25x yongaları ile devam ederiz. Merak etmeyin, projeniz için en uygun NFC teknolojisini belirlemek için ihtiyaç duyacağınız her şeyi burada paylaşıyor olacağım.

Bu arada NFC etiketleri incelemek için tıklayın

Efruz ÖZHÜSREV

Efruz ÖZHÜSREV

20 yıla yaklaşan yönetim, sistem analiz, ürün geliştirme ve yazılım deneyimi ile farklı sektörlerden firmaların dijital dönüşüm projelerine liderlik etmektedir. RFID, RTLS, Pick To Light, IoT ve Endüstri 4.0 çözümleri, özel yazılım ve entegrasyonlarla bilgi teknolojileri alanında optimize projeler ve sürdürülebilir çözümler sunar. LinkedIn'de izlemek için tıklayın.

All Posts By: Efruz ÖZHÜSREV
Best PRICES For RFID Products
Visit Altis Store now to purchase the most wanted products at affordable rates.