BAP Etiket nedir önce açıklayalım.
Bazen Yarı-Pasif veya Yarı-Aktif olarak adlandırılan Pil Destekli Pasif (BAP) etiketleri, esasen dahili bir pile sahip pasif RFID etiketleridir. Bu etiketler yanıt vermeden önce bir RFID okuyucusundan bir sinyal beklediğinden, aktif transponder etiketlerine benzer şekilde çalışırlar. Bir BAP etiketi, bir RFID okuyucudan bir RF sinyali aldığında, dahili pil açılır ve daha sonra etiketin ilgili bilgileriyle modüle edilen entegre devreye (IC) güç sağlar. Daha sonra okuma bölgesindeki RFID okuyucuya geri saçılır veya bir sinyal gönderir.
Etiket, ideal bir ayarda yaklaşık 10 metreye kadar değişen geleneksel pasif RFID etiketlerinden çok daha uzağa sinyali göndermek için pilini kullanır. Pasif bir etiketten daha geniş bir menzile sahip olduğundan (ve tipik olarak pasif bir etiketten daha pahalıdır), ancak aktif bir RFID etiketi kadar geniş bir menzile sahip olmadığından (ve tipik olarak aktif bir etiketten daha ucuzdur), “arttırılmış menzile sahip gelişmiş pasif RFID etiketi” olarak kabul edilebilir.
Son 15 yılda bu teknoloji ile üretilen pek çok etiket oldu. Büyük üreticiler de dahil olmak üzere farklı pil teknolojileri ile donatılan bu etiketler UHF pasif RFID dünyasının kadim standardı sayılan EPC Class 1 Gen 2 protokolüne uygun çiplere sahiplerdi. Böylece pilleri bitse de (ya da uzaktan okutulmaya ihtiyaç duyulmayan uygulamalarda) standart UHF RFID okuyucuları ile okunabileceklerdi. Özellikle ST Microelectronic firması Class 1 Gen 2 protokolüne uyumlu BAP çipleri üretimine ağırlık verdi.
Teoride çok parlak ve gelecek vaad eden bir çözüm olsa da problemler yaşanmadı değil. Örneğin Alien marka okuyucularla istenilen okuma performansı elde edilemedi (10 metreleri ancak buluyordu). Impinj marka okuyucularla ise 20 metrelere çıktığında hepimiz pek bir sevinmiştik. Fakat BAP etiketler asıl vaatlerini Zebra-Motorola marka okuyucularla yerine getirebiliyorlardı. Bu okuyucularla BAP etiketin okuma mesafeleri 100 metrelere ulaşmıştı.
Zaten BAP etiketlerle ilgili temel sorun da buydu. Okuyucular arası uyumsuzluk (aslında konu jenerik olmayan EPC Class 1 Gen 2 komutlarından kaynaklanıyordu ve bazı okuyucu üreticileri bu özel komutları sistemlerine gömmedikleri için BAP etiketleri aktive edemiyorlardı) yüzünden biz RFID sistem entegratörleri BAP etiketlere sıcak bakmadık.
Fiyat olarak BAP etiketleri tam aktif RFID etiketlerinden ucuz olsa da, pasif RFID etiket müşterisi için hala yüksek kabul edilmektedir. Aktif RFID etiketine bütçe ayırabilen müşteri zaten BAP’ı tercih etmediği için bu teknolojiye sahip etiketler zamanla tercih edilmemeye başlanmıştır.
BAP etiket üretimi konusunda ısrarını sürdüren son firmalardan biri de Confidex idi. Confidex Survivor B BAP etiketini uzunca bir süre üretti ancak firma Aralık 2021 başında aldığı bir kararla BAP etiket üretiminden tamamen çıktı. Bu aşamada Uzak Doğulu bir kaç firma dışında reputasyonu yüksek BAP etiket üreticisi firma kalmadı denebilir.

BAP RFID Etiketi
Confidex’in bu ürünü yerine Viking serisi ürünlerini tavsiye ediyoruz. Bluetooth Beacon teknolojisi kullanan bu etiketler hem standart hem de ultra endüstriyel olmak üzere iki ana ürün kategorisinde üretilmekte ve 5+ yıl pil ömrüne sahipler. En uygun fiyatla bu ürünlerden almak için Altis Store üzerinden online siparişinizi verebilirsiniz.
Benim kafam karıştı, RFID teknolojisi hakkında biraz daha detaylı bilgi almak istiyorum diyorsanız, lütfen RFID Nedir? yazımızı okumak için tıklayın!