Barkod ve RFID Arasındaki Farklar

Barkod ve RFID Arasındaki Farklar

Barkod ve RFID Arasındaki Farklar 2501 1313 Efruz ÖZHÜSREV

Otomatik tanımlama sistemleri temelde veri akışınızı kolaylaştırarak verimliliğinizi artıran çeşitli teknolojiler kullanır. Tanımlama sistemleri arasında seçim yaparken karşınıza çıkacak iki önemli seçenek: Barkod ve RFID (Radio Frequency Identification) tanımlama sistemleridir.

Hangi sistemi kullanacağınızı seçerken öncelikle kriterlerinizi ve performansla ilgili hedeflerinizi net olarak belirlemeniz ve değerlendirmenizi kendi projenizin özelliklerine göre yapmanız gerekir.

RFID ve Barkod etiketlerinin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Kullanım Yüzeyleri

Teknolojisi sebebiyle RFID etiketlerinin performansı takıldıkları yüzeyin özelliklerine göre değişir. Barkod etiketlerinde ise böyle bir bağımlılık yoktur.
Örneğin sıvı barındıran ambalajların veya metal yüzeylerin üzerindeki RFID etiketlerinin okunabilirliği kolay olmayacağı için özel çözümler geliştirmeniz gerekebilir. Barkod etiketlerinin performansı yapıştırıldığı yüzeyden bağımsız olduğu için bu tip bir durum yaşanmaz. Metal zemine veya sıvı içerikli malzeme üstüne uygulanmış bile olsa barkod çubukları fiziksel olarak okunabildiği sürece doğru çalışır. Barkod uygulanabilirliği açısından daha kolay ve sorunsuz bir teknolojidir.

Okuma Hızı

Bu konuda aynı anda pek çok etiketin milisaniyeler hızında okunmasını sağlayan RFID’nin daha üstün olduğunu söyleyebiliriz. Bir markette alışveriş yaparken kasadan geçen ürünlerdeki barkodların okunma hızını ele alırsak RFID bundan onlarca kat daha hızlı okuma olanağı sağlar. Uygulamanızın hız ihtiyacına göre; bir ya da birkaç barkod yerine onlarca hatta bazen yüzlerce RFID etiketinin eş zamanlı olarak okunabilmesi, RFID tercih etmek için güçlü bir sebeptir.

Görüş Alanı

Barkod tarayıcının barkod çubuklarını okuması zorunludur oysa RFID ‘de etiket ile anten arasında net bir görüş olması zorunlu değildir. Anten ve etiket arasında kağıt, ağaç, plastik veya başka pek çok türde malzeme bulunsa bile RFID etiketleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde okunabilir. Örneğin; RFID ile bir koli içerisindeki birden fazla ürün birkaç saniye içinde okunabilirken barkod ile bunu sağlamak olanaksızdır. Bu ayırıcı özellik, projenizin ihtiyacına göre RFID tercihinizde belirleyici olabilir.

Okuma Mesafesi

RFID, barkoda göre çok daha uzun mesafelerde okumayı sağlayabilmesi açısından önemli bir üstünlüğe sahiptir. Tipine ve özelliklerine göre değişkenlik göstermekle birlikte pasif RFID etiketlerini on ve bazen yirmi metreden okunması sağlanabilir. Barkod sistemlerinde ise böyle bir mesafeden okuma yapmak neredeyse olanaksız denecek kadar güçtür.
Projenizde tanımlama sistemi olarak barkod mu, RFID mi tercih edeceğinizin kararını bu konuda deneyimli bir ekibin yönlendirmesiyle almanız başta maliyet olmak üzere pek çok açıdan avantaj sağlayacaktır.

Zamanınızı ve kaynaklarınızı verimli şekilde kullanarak en uygun çözümü seçmek için bize ulaşın. Onlarca projeyi başarıyla tamamlamış, konusunda uzman mühendislerimizin danışmanlığında hangi teknolojiyi nasıl kullanabileceğinizi birlikte değerlendirelim.

Efruz ÖZHÜSREV

Efruz ÖZHÜSREV

20 yıla yaklaşan yönetim, sistem analiz, ürün geliştirme ve yazılım deneyimi ile farklı sektörlerden firmaların dijital dönüşüm projelerine liderlik etmektedir. RFID, RTLS, Pick To Light, IoT ve Endüstri 4.0 çözümleri, özel yazılım ve entegrasyonlarla bilgi teknolojileri alanında optimize projeler ve sürdürülebilir çözümler sunar. LinkedIn'de izlemek için tıklayın.

All Posts By: Efruz ÖZHÜSREV
Best PRICES For RFID Products
Visit Altis Store now to purchase the most wanted products at affordable rates.