Barkod mu RFID mi?

Barkod mu RFID mi?

Barkod mu RFID mi? 2501 1313 Efruz ÖZHÜSREV

Doğru, bazılarımıza bu soru baygınlık getirebilir. Oysa on yılı aşkın zamandır çokca cevaplamış olsak da, blogumuzun ilk konusu olmayı hala hak ediyor bu soru.

Bu soruya benim cevabım net; “projeye göre değişir!” En doğru tanımlama teknolojisini seçmek için pek çok kriteri ve performans beklentilerinizi ortaya net şekilde koymalı ve projenize göre değerlendirmelisiniz.

RFID etiketlerinin performansı, teknolojileri gereği üzerine takıldıkları yüzeyin özelliklerine bağımlıdır, oysa barkod etiketlerinde böyle bir bağımlılık yok. Eğer RFID’yi içinde sıvı olan malzemelerin ya da metal yüzeyli materyallerin üzerinde uygulayacaksanız, etiketlerin okunabilirliği konusunda ciddi zorluklar yaşayabilirsiniz ve özel çözümlere ihtiyacınız olabilir. Oysa barkod etiketlerinde böyle bir sıkıntı yoktur, zira barkodun okunabilirliği için yapıştırıldığı yüzeyin metalik ya da sıvı içerikli olması fark etmez. Barkod etiketinin üzerindeki çubukların fiziksel olarak okunamaması haricinde, barkod aslında pek sorunsuz bir teknolojidir ve uygulanabilirliği daha kolaydır.

Tabii bu durum RFID’nin kendine özgü avantajlarını gölgelememeli. Pek çok avantajı nedeniyle birçok projede RFID etkin şekilde kullanılmakta artık.

Öncelikle, RFID aynı anda pek çok etiketin milisaniyeler hızında okunmasını sağlar. Süpermarkette alışveriş yaparken kasadan geçen barkodların okunma hızını bir düşünün, RFID bundan onlarca kat daha hızlı okuma sağlamaktadır. Hem de aynı anda bir ya da birkaç barkod yerine onlarca, bazen yüzlerce RFID etiketinin okunabilmesi de RFID lehine güçlü bir tercih sebebi olabiliyor.

İkinci etkileyici RFID özelliği ise, barkod teknolojisindeki gibi görüş alanı zorunluluğu olmaması. Barkod tarayıcının barkod çubuklarını okuması zorunluluğu varken, RFID’de etiket ile anten arasında net bir görüş olmasına gerek yoktur. Plastik, kağıt, ağaç ve buna benzer pek çok materyalin arkasında bile kalsa RFID etiketleri hem hızlı hem de sorunsuz şekilde okuma sağlar. Örneğin bir kolinin içindeki tekstil ürünlerinin birkaç saniye içinde okunması barkod ile mümkün değilken RFID bunu mümkün kılmaktadır.

En doğru tanımlama teknolojisini seçmek için pek çok kriteri ve performans beklentilerinizi ortaya net şekilde koymalı ve projenize göre değerlendirmelisiniz.

RFID’nin üçüncü önemli avantajı da, barkoda göre çok daha uzun okuma mesafelerini mümkün kılmasıdır. Tipine ve özelliklerine göre değişkenlik gösterse de, pasif RFID etiketlerini on, hatta yirmi metrelerden okuyabildiğimiz projelerimiz oldu. Barkod ile bunları yapmak çok zor, hatta çoğunlukla imkansızdır. Tabii RFID’nin uzun mesafeyi mümkün kılması, insanlarda daha da uzaktan etiket okuma arzusuna, hatta ihtirasına dönüşmemeli çünkü o da başka bir blog konusu olacak kadar önemli bir sorun. İleride bu konuya da blogumda değinmeyi düşünüyorum.

Peki bunca laftan sonra yine başa dönelim. Barkod mu, RFID mi? Siz iyisi mi işi uzmanına bırakın, bizi arayın, yetkin çalışma arkadaşlarımızın danışmanlığında hangi teknolojiyi nasıl kullanabileceğinizi birlikte değerlendirelim. Hem zamandan hem de kaynaktan tasarruf edin.

Efruz ÖZHÜSREV

Efruz ÖZHÜSREV

20 yıla yaklaşan yönetim, sistem analiz, ürün geliştirme ve yazılım deneyimi ile farklı sektörlerden firmaların dijital dönüşüm projelerine liderlik etmektedir. RFID, RTLS, Pick To Light, IoT ve Endüstri 4.0 çözümleri, özel yazılım ve entegrasyonlarla bilgi teknolojileri alanında optimize projeler ve sürdürülebilir çözümler sunar. LinkedIn'de izlemek için tıklayın.

All Posts By: Efruz ÖZHÜSREV
Best PRICES For RFID Products
Visit Altis Store now to purchase the most wanted products at affordable rates.